Analiza pieţei imobiliare pentru semestrul I a anului 2016

2016-12-21

Imobiliare secundare

Cererea bunurilor imobiliare secundare din Chişinău rămâne destul de mare, în ciuda construcţiei masive a caselor noi. Experţii noştri atribuie această tendinţă la faptul că scăderea ratei de bază de la 18,5% la 13%, BNM stimulează diferite sectoare ale economiei, inclusiv programul a creditului ipotecar pentru a cumpăra locuinţe. În medie, dintr-o varietate de surse, se declară că creditele ipotecare au crescut de la începutul anului cu 3-5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Diverse programe ipotecare bancare permit emiterea unui împrumut pe un termen de 25 ani, de la 11-13%, în lei. Situaţia economică generală din sectorul bancar şi financiar, în ultimul an nu a dat mari speranţe pentru alinierea situaţiei economice generale, inclusiv şi pe piaţa imobiliară, dar paşii corecţi ai Băncii Naţionale de a reduce ratele de bază, conduce la stabilitatea aşteptată. Potrivit unor informaţii, chiar şi la o creştere a numărului de vânzări înregistrate pe piaţa imobiliară secundară, inclusiv vânzările companiei noastre de până la 15%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Acest lucru contribuie, de asemenea, la reducerea preţurilor cu o medie de 3-5% pe piaţa secundară de la începutul anului, în funcţie de locaţia proprietăţii.
De asemenea, demn de remarcat faptul că băncile nu iau în gaj locuinţe care se află în stadie de construire şi nu sunt date în exploatare, căpătând la început de reşedinţe secundare, tânăra familie, poate cumpăra un apartament într-o clădire nouă sau un apartament cu o suprafaţă mai mare, după ce a achitat creditul. Locuinţă clasă-econom "secundar", poate fi un start şi ideal ca prima locuinţă pentru o familie tânără şi va fi în cerere, în viitor. În cazul în care un apartament cu 1 odaie într-o clădire nouă va costa unei familii tinere în mediu 21000-22000 euro, cu lucrari de finisare la 26000-27000 euro, în acelaş timp este posibil pe piaţa imobiliară secundară a cumpăra apartament cu 1 odaie simplă, dar in stare locativă la 19000- 23000 euro.



Pe piaţa secundară acum sunt cele mai populare apartamente cu 1-2 camere la preţul de 18000 până la 33000 euro. Apartament cu 1 cameră la Botanica, Rîşcani, Buiucani şi Ciocana "case de model" din panouri sunt vândute cu 18000-24000 euro, în functie de etaj, stare şi locaţie. În Centru un apartament similar este vândut cu 19000-26000 euro. Dar, la Telecentru acest indicator este mai jos - de 16000-21000 euro. Apartamente cu 2 camere în aceleaşi zone în case din panouri, "case de model" sunt vândute cu 27000-34000 euro. Dar în Centru cu 30000-37000 euro.
Cererea pentru apartamente cu 3 camere este mai joasă, iar diferenţa faţă de cele cu 2 camere – este minimă şi nu depăşeşte 3000-4000 euro.
Costul mediu a 1 mp. în mun. Chişinău pentru locuinţe secundare a scăzut timp de 2 luni, din mai până în iulie cu 2%, de la 545 euro/mp pînă la 534 euro/mp. Dinamica modificărilor, pentru prima jumătate a anului, este reflectată în tabelele de mai jos.

Tab.1 Costul mediu pe piaţă a 1 mp. suprafeţei apartamentului în



mun. Chişinău, luna iulie anul 2016, (euro)










Diagramă.1 Dinamica schimbării a costului de pe piaţă a 1 mp. suprafeţei apartamentului pe perioada anilor 2015-2016, (euro)



De asemenea, ar trebui de remarcat iniţiativa legislativă a ministerelor de resort, privind schimbarea regulilor de întreţinere şi revizie generală a locuinţelor secundare de către locătari acestor case. Compania noastră a menţionat în analiza finală pentru anul 2015, acestea măsuri, necesare pentru a menţine proprietatea capitală. Politica corectă şi competentă în acest aspect va schimba esenţial în mod pozitiv atitudinea generală a locuitorilor nu numai asupra locuinţei proprie, dar şi a casei întregi, care va da oraşului nostru şi la toţi cei care doresc să trăiască în aceste case, un nou impuls pozitiv.

Piaţa imobilelor noi

Una dintre tendinţele principale de pe piaţa locuinţelor, atât locuinţe primare cît şi secundare, este de a menţine reorientarea potenţialilor cumpărători spre achiziţionarea în clădiri noi. Această tendinţă a fost observată în ultimii ani şi se păstreaza pînă la acest moment.
În ceea ce priveşte datele statistice, în primul semestru al anului 2016 a fost emis 1834 permise pentru construirea clădirilor locative şi clădiri pentru alte scopuri, ceea ce reprezintă 14,4% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015. Din volumul total al autorizaţiilor emise, 1074 sunt emise pentru clădiri locative. În capitală, este planificat construirea a 391 obiecte locative şi 106 clădiri nelocative. Anul trecut, în mun. Chişinău au fost eliberate 473 permise pentru construcţii locative şi 99 permise pentru clădiri nelocative. Numărul de autorizaţii pentru construirea clădirilor nelocative a scăzut în regiunia dezvoltării. Din totalul permiselor emise 1074 (58,6% din total) sunt eliberate pentru clădirile locative, din care 1037 au fost emise pentru case particulare (96,6% din totalul permiselor pentru construcţii locative). Numărul total de autorizaţii pentru construirea clădirilor locative, în ianuarie-iunie 2016, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, a scăzut cu 15,5%, iar construcţia clădirilor nelocative - a scăzut cu 12,8%. Per total, aproximativ 53,2% din autorizaţii sunt acordate pentru construirea clădirilor locative şi nelocative în oraşele Moldovei, rămase 46,8% - în satele ţării. În acelaşi timp, numărul de autorizaţii pentru construire în zonele urbane, în semestrul I a scăzut cu 17,3% - până la 976 unităţi, în timp ce în mediul rural - a scăzut cu 10,9% - până la 858 unităţi. Numărul de autorizaţii pentru construirea clădirilor locative în mun. Chişinău în ianuarie-iunie anului 2016, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2015 a scăzut cu 82 unităţi - pâna la 391, în regiunea dezvoltării "Centru" - a scăzut cu 49 unităţi - 379, în regiunea de dezvoltare - a scăzut cu 33 de unităţi - până la 140, iar în Găgăuzia - a scăzut cu 26 unităţi - până la 40.
În prima jumătate a anului 2016 corectarea costului al unui metru pătrat în euro a fost aproximativ 10% în partea micşorării, în raport cu costul mediu al unui metru pătrat în aceeaşi perioadă a anului 2015.

Trebuie de remarcat faptul că acest lucru poate fi căuzat, pe baza reducerii venitului net al companiilor de construcţii, precum şi de calitatea clădirilor. Unele dintre principale caracteristici datorită cărora se face economie, este: termoizolare, izolaţie fonică (ferestre termopane), pereţi interiori si calitatea finisajelor. Si cel mai important lucru este sistemul de încălzire. La acest moment, se face economie pe toate acestea componente importante. De asemenea, trebuie de remarcat curtea casei, care de multe ori nu este şi plasarea casei este pe un punct, fereastră în fereastră vine cu fondul secundar.
Revenind la politica de preţuri a primei jumătate a anului 2016, ea arată în felul următor:




Costul mediu a 1 mp pe sectoare.

N Sectorul Costul mediu 1 mp, €
1 Botanica 550,0
2 Buiucani 510,0
3 Durleşti 340,0
4 Râşcani 500,0
5 Poşta Veche 400,0
6 Centru 750,0
7 Telecentru 550,0
8 Ciocana 450,0


Loturi de teren şi case

Prima jumătate a anului 2016, pe piaţa loturilor de teren, a arătat că situaţia nu s-a schimbat cardinal în comparaţie cu anul 2015. Preţurile au rămas la acelaşi nivel. Termenul de expunere a terenurilor este 6-8 luni. Cele mai populare oferte sunt zone situate în apropierea masivului oraşănesc. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când există cerere pe loturi de teren în zonele urbane, există şi o lipsă de propuneri. Volumul principal a terenurilor calitative a fost vândut în perioada anilor 2000-2008. Practic, pe toate aceste terenuri sunt construcţii. Dar motivul popularităţii acestor terenuri constă în ceea că un teren calitativ care este gata pentru construcţii şi are o amplasare în zona de prestigiu a oraşului – este un produs cerut şi rar. Nu trebuie de aşteptat o creştere bruscă a ofertei, în ciuda faptului că terenurile din oraş sunt populare la cumpărători. Oferte pur şi simplu nu au de unde să apară. Acesta este motivul pentru care, în ciuda crizei, preţul acestor terenuri rămâne practic neschimbat.
În mod tradiţional, preţurile terenurilor în partea centrală sunt considerate cele mai mari în comparaţie cu alte zone ale oraşului. Sectoare următoare sunt Rîşcani, Botanica şi Buiucani, unde sunt stabilite preţuri practic la acelaşi nivel. Poziţia se închide cu sectorul Ciocana în cazul în care astăzi terenurile sunt vândute la preţuri mai mici decât în ​​alte zone ale oraşului. O informaţie mai detaliată, privind stabilirea preţurilor, poate fi văzută în tabelul de mai jos.





Tab. 2: Costul mediu a terenurilor pentru construirea proprietăţilor imobiliare locative:





În situaţii de criză, în primul rând, sunt vândute obiectele lichide şi ieftine, indiferent loturi de teren sau case. Vânzarea este îndeplinită în cazul în care proprietarul face o reducere semnificativă de la preţul stabilit iniţial. Teren în acest caz, este în avantaj doar pentru că este o ofertă mai ieftină.





În perioada de criză, se majorează numărul de persoane care doresc să cumpere terenuri cu construcţie nefinisată (sau cu construcţie dezafectată veche care urmează să fie demolată). De obicei, preţul unor astfel de obiecte nu este cu mult mai mare decât preţul fără clădiri. În cazul în care construcţia incompletă este adecvată pentru continuarea construcţiei şi reamenajarea ei, aceasta este o alternativă faţă de achiziţionarea terenului fără clădire. A găsi o "cutie" bună (în locul potrivit, cu planificarea corectă, în stare bună şi la un preţ rezonabil) devine destul de dificil, dar poate fi realizat. Iar acei clienţi care nu reuşesc, se duc la segmentul vânzărilor a zonelor "teren pur" libere de clădiri, în speranţa de a construi pe acest teren o casă din visul său. Dar, să spunem că terenurile atrag cererea de pe segmentul pieţei de case, ar fi greşit. Pe piaţă există exemple atunci când "cutia" (casa fară finisaj) este mai avantajoasă decât terenurile fără construcţii. Clientul, care vrea să trăiască în casă, dar nu să investească "în construcţii", îşi dă prioritate la cumpararea unei case finisată, în loc de câţiva ani implicaţi în construirea ei. Mai mult decât, selecţia de oferte pe case este destul de largă, dar găsirea unei oferte adecvate, care ar fi potrivită cumpărătorului potenţial, în ceea ce priveşte preţul şi calitatea, nu este atât de simplu.





În funcţie de situaţia actuală pe piaţa imobiliară, cumpărarea casei finisate este mai profitabil. În primul rând, ocupă mai puţin timp, pentru că puteţi imediat să trăiţi în casă. În al doilea rând, preţurile au devenit mai accesibile pentru cumpărătorii potenţiali, care au planificat cumpărarea casei.

Vile şi construcţii În prima jumătate a anului 2016, piaţa imobiliară a zonelor suburbane şi zonelor suburbane cu clădiri, nu s-a schimbat substanţial, lipsa cererii pentru aceste obiecte imobiliare şi prezenţa multor propuneri neridicate este starea segmentului curent a pieţei date. Vînzatorii zonelor suburbane încearcă să reducă costurile la un nivel minim, dar o astfel de acţiune încă nu a adus la o rezolvare şi apariţia cererii şi majoritatea obiectelor de vânzare aşa şi nu au găsit un cumpărător. Acest lucru poate fi explicat prin situaţia economică nedeterminată, respectiv şi pierderea interesului pentru o astfel de proprietate în general.



Analizând situaţia din acest segment al pietei imobiliare, putem concluziona că situaţia nu depinde numai de preţul şi captivitate. La acest moment, după construirea intensivă a clădirilor noi şi o reducere semnificativă a preţurilor apartamentelor din mun. Chişinău, nu se primeşte atragerea clienţilor cu scăderea preţurilor şi situaţia în acest domeniu devine critică. Aproape jumătate dintre aceste case sunt goale şi în general au un aspect neatractiv, încă şi furturi repetate al acestor case în timpul iernii. În astfel de condiţii, mulţi cumpărători nu înţeleg perspectiva de a investi în acestea imobiliare, care sunt dificil de utilizat pentru odihnă şi pentru rezidenţă permanentă. Analizând datele vînzărilor a primului semestru al anului 2016, putem spune că preţul acestei proprietăţi, aproape a atins un nivel minim, iar piaţa întreagă este în stagnare profundă. În practică, preţul terenurilor în cooperative suburbane variază de la 500 euro până la 1000 euro pe ar, în apropierea mun. Chişinău. În ceea ce priveşte cooperativele depărtate de mun. Chişinău, este dificil de determinat costul acestora din cauza lipsei datelor cu privire la aceste obiecte. La acest moment nu sunt informaţii mai detaliate, din cauza absenţei vânzărilor în acest segment al pieţei imobiliare. Situaţia similară este şi în ceea ce priveşte la terenuri cu case prefabricate care sunt amplasate în asociaţii horticole, cererea pentru care de asemenea a fost scăzută din cauza lipsei cumpărătorilor potenţiali. În ceea ce priveşte, cererea, pentru case gata făcute cu terenuri şi preţul până la 15 mii. euro, amplasate în asociaţii horticole locuibile, încă nu s-a schimbat, vânzătorii încă nu sunt gata pentru a reduce preţurile. Scăderea preţurilor pe piaţa dată aproximativ coincide cu scăderea preţurilor a locuinţelor în mun. Chişinău.



În ciuda scăderii generale a preţurilor în anul 2016, în unele suburbii ale mun. Chişinău, şi anume în zona Vadul lui Vodă, unele loturi de teren au fost vândute la un preţ bun, aproape 1500 euro pentru un ar. Acest lucru confirmă faptul că cererea de bunuri imobiliare în locuri curate ecologic şi pitoreşti, încă se păstrează. Cu îmbunătăţirea situaţiei financiare din Republica Moldova şi dacă vor fi oferta la un preţ rezonabil, întotdeauna se vor găsi cumparatori reali la obiecte imobiliare date.



Analizând situaţia pieţei a zonelor suburbane şi a clădirilor din ţara noastră, în acest an, putem să spunem că fluctuaţii mari nu vor fi, situaţia va rămâne aceeaşi. Acele cooperative suburbane care îşi vor schimba statutul şi vor primi fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii îşi vor menţine atractivitatea şi în politica preţurilor.



Ar trebui de remarcat faptul că în timpul scăderii preţurilor imobiliare, piaţa este instabilă şi toţi jucătorii, cumpărătorii şi vânzătorii sunt în aşteptarea schimbării în acest segment de piaţă. Vînzatorii terenurilor suburbane şi construcţiilor trebuie să se supună cu realităţile situaţiei actuale şi să înţeleagă că astăzi, ei trebuie să meargă la depăşire, iar astfel de proprietate să vîndă în cazul în care nu există nici o dorinţă sau capacitate de a le menţine în stare bună. Ei trebuie să fie de acord cu privire la reducerea costurilor în procesul vânzarii şi realizării loturilor de teren şi construcţiilor în termeni reale. Pe ziua de azi, toţi doresc stabilitate în situaţia financiară şi politică, ca să apară cerere pentru proprietate, care este legată de odihnă activă în locuri pitoreşti, în apropierea lacurilor mari, unde este o pădure frumoasă şi este locul perfect pentru a petrece timpul liber. Dar, acuma concetăţenii noştri nu au timp de vacanţă, majoritatea au planuri să cumpere în oraş locuinţe cu toate comodităţile, la preţuri accesibile. Acest fapt pentru o perioadă de timp amână cumpărarea casei pentru odihnă activă. Dar, toţi au speranţă la stabilitatea pieţei şi la creşterea cererii, odată cu apariţia timpului la oameni, banilor şi dorinţei de a se relaxa în ţara noastră frumos şi civilizat.







Piaţa de închirieri a spaţiilor locative







Prima jumătate a anului 2016 nu a adus pe piaţa mun. Chişinău intensificarea cererii de închiriere. Ca şi înainte, a afectat situaţia economică dificilă şi turbulenţa politică, care continuă să zguduie societatea moldovenească. În anul trecut, a fost fixată o scădere a preţurilor pentru închirierea bunurilor imobiliare locative, datorită faptului că situaţia economică a continuat să se agraveze, iar propunerea pe piaţă a crescut. Ce ar trebui să aştepte chiriaşii, în toamna şi la sfârşitul anului, reducerea costurilor sau trebuie să se pregătească pentru un salt? Cel mai probabil, tendinţele de anul trecut vor continua. Pe termen scurt, nu există premise pentru schimbări semnificative pe piaţa închirieii a bunurilor imobiliare locative. Experţii au fixat şi o reducere a costurilor de închiriere - mai ales în apartamente "premium" business-clas şi clasa de elită, precum şi creşterea cerinţelor în calitatea locuinţelor închiriate în toate categoriile de chiriaşi. În viitor, toate aceste tendinţe vor fi dezvoltate în continuare şi în cazul în care piaţa de cumpărare-vânzare a bunurilor imobiliare se transformă într-o piaţă a cumpărătorului, piaţa de închiriere devine într-o piaţă a chiriaşului.



În prima jumătate a anului 2016, au rămas şi tendinţele creşterii a timpului de expunere a apartamentelor închiriate. În primul rând, pentru că cererea a scăzut, şi astăzi oferta o depăşeşte, în al doilea rînd, unii proprietari sunt de multe ori inerţi şi nu reduc preţurile, atunci când asta ar trebui de făcut.

În ultimele luni, s-a observat o reducere a cererii, care a influenţat reducerea ofertei în închiriere pe termen scurt, timp de până la 3 luni, deoarece mulţi proprietari au retras oferta lor şi nu sunt gata să ofere apartamentele lor la preţuri joase, ca urmare, a scăzut şi numărul de propuneri pe piaţa de închiriere pe termen scurt.

Tot mai frecvent pe piaţa de închiriere apare un astfel de fenomen, ca închirierea apartamentului de locuit, predată ca încăpere de locuit, care se află într-o clădire, pe etaj, dar mai târziu folosită ca oficiu. Pentru acest lucru cel mai potrivit sunt apartamentele, care sunt situate în casele din partea centrală a oraşului. În general, îi convine atât chiriaşului cât şi proprietarului. Chiriaşul ia spaţiu convenabil în centru, la un preţ mai jos decît un oficiu, iar proprietarul predă cu succes locuinţa sa şi scapă de o parte a problemelor specifice persoanelor fizice. De regulă, persoanele juridice sunt mai solvenţi şi mai responsabili.

Închirierea camerelor şi a spaţiilor de locuit, în care locuiesc împreună cu proprietari, vor rămâne probabil la acelaşi nivel. Cu toate acestea, acest segment de piaţă se activează toamna, în acelaşi timp, cînd revin în oraş studenţii - chiriaşii potenţiali de acest tip şi la această întrebare ar trebui să ne întorcem la sfîrşitul anului.

Puţin, dar a scăzut cererea la locuinţe, care se află la periferia oraşului şi în suburbii. Înainte mai mult a fost atrasă atenţia la acest segment. Acest lucru se explică prin faptul că în oraş acum sunt oferte destul de profitabile. Nu în ultimul rând afecteaza condiţia, că trebuie mai mult timp pentru a ajunge la locul de muncă sau de studii, iar acesta este un cost suplimentar.

Ca şi înainte, cele mai scumpe locuinţe pe piaţa de închiriere sunt în centru. În popularitate la chiriaşi se bucură, de asemenea, şi apartamente cu o cameră la Botanica şi Rîşcani. Urmată de Buiucani şi Ciocana. Cea mai mică cerere este la aeroport şi Ciocana Veche. În categoria locuinţelor care nu sunt prea scumpe, pot fi atribuite apartamentele clasă-econom amplasate în suburbiile interioare - Stauceni si Durleşti – deorece acolo în ultimul timp au fost construite locuinţe noi. Dacă vorbim despre costul închirierii, în prima jumătate a anului 2016, costul mediu pe termen lung pentru 1, 2, 3 camere clasă-econom în mun. Chişinău, au fost, respective:



- 1 camere 100-130 €, în Centru până la 150-160 €



- 2 camere 120-150 €, în Centru până la 250 €



- 3 camere 150-170 €, în Centru până la 280 €.



Piaţă "locuinţe de lux" şi "business clas", probabil, de asemenea, suferă pe fonul unor tendinţe generale, dar sunt mai puţine date exacte despre acest segment de piaţă, decât date despre piaţa "clasa econom". Această piaţă are o dimensiune mai mică şi informaţia este incompletă. Practic, oameni străini sunt interesaţi de închirierea unui apartament de lux în mun. Chişinău - mai mult de jumătate din numărul total de cereri.

Politica preţurilor este formată în mod diferit şi costul, de asemenea, variază foarte mult. Apartamente de lux "clasa business" pornesc de la 500 şi mai mult euro pe lună. Costul de închiriere în case şi vile private - nu mai puţin de 1000 euro pe lună şi mai mult, în mediu 1500-2500 euro.

În perspectiva pe termen scurt, nu există premise pentru şocuri semnificative pe piaţă închirierii, nici în fluctuaţiile cererii şi ofertei, nici în fluctuaţiile valorii sale. Pentru piaţa inchirierii este specific caracterul sezonier, vara tradiţional se calmează, iar la începutul lunii septembrie a anului curent se activează.



Piaţa imobiliară comercială







Prima jumătate a anului 2016 a fost dificilă pentru piaţa bunurilor imobiliare nelocative din RM. Semne semnificative de stabilizare încă nu sînt.

Piaţa imobiliare comerciale din cauza crizei trece prin momente dificile (în toate segmentele). Tendinţa negativă a anului precedent a continuat şi în anul curent.

Vârful crizei pentru bunurile imobiliare comerciale a fost observată la începutul anului 2016 şi continuă până în prezent. Motive principale, ca şi înainte, au fost scăderea transferurilor valutare de la persoane fizice din străinătate şi finanţare extrem de insuficientă (sau mai degrabă "donaţia") în economie moldovenească din partea instituţiilor financiare internaţionale. Afaceri au îngheţat investiţiile şi au luat o poziţie de aşteptare. În luna februarie a acestui an, am început să observăm un dezgheţ uşor pe piaţa imobiliare comerciale, deşi situaţia rămâne dificilă.

În opinia noastră, în anii apropiaţi trebuie de aşteptat o reducere a activităţii de dezvoltare, perfecţionare, cererii pentru spatiu comercial, plecarea chiriaşelor de pe piaţă, etc. Dar asta se va întâmpla treptat, fără explozii bruşte. Procesul acesta va fi destul de lent.

A doua jumătate a anului va fi complecată pentru piaţa închirierii comerciale, deoarece riscul este mai mare decât semne de stabilizare. Dacă în mijlocul celui de al doilea trimestru a anului 2016 piaţa închirierii comerciale nu va avea stabilitate, costul închirierii a spaţiului se va micşora în mediu cu 10-15% până la sfârşitul anului curent.



Spaţii comerciale

În ciuda crizei, vizitare a unor complexe comerciale este în creştere. Vizitare CC MALLDOVA în ianuarie-februarie a crescut cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În plus oamenii au început să cheltuiască bani nu numai în magazine, ci şi pe petrecerea timpului liber. Dar, în acelaşi timp, criza a încetinit în mod semnificativ evoluţia pieţei centrelor comerciale. Nu trebuie de aşteptat apariţia unor proiecte noi majore.



În prima jumătate a anului 2016 a rămas tendinţa de deplasare a chiriaşilor spaţiilor comerciale pe spaţii mai mici, cu rate de închiriere mai joase. Reducerea costului spaţiilor comerciale, precum şi scăderea ratelor bancare pe credite, de asemenea, a condus la o scădere a ratelor de inchiriere. Se are în vedere acel fapt că investitorii, pentru a construi un centrul comercial, înainte luau de la bancă credite cu rata dobânzii 13-15% pe an, dar acuma luând imprumut cu rata dobânzii 6-8% pe an, ei au posibilitate de a micşora semnificativ costul a 1 mp, şi astfel să reducă costul spaţiului închirieat. Prima jumătate a anului 2016 a fost marcată de o scădere a ratelor dobânzilor cu aproximativ 4%, ceea ce este mai mic decât nivelul micşorării costului spaţiului comercial în general, cu toate acestea, acest lucru este legat de baza redusă a comparaţiei la începutul anului, în cazul în care proprietarul a micşorat costurile în anticiparea "perioadelor moarte" pentru piaţa - ianuarie şi februarie .



În ceea ce priveşte costul spaţiilor comerciale, în prima jumătate a anului, pot fi fixate următori indicatori:



Centru (Ştefan cel Mare) - 3400 euro / mp.



aproape de centru - 1450 euro / mp.



alte zone (partea centrala) - 1700 euro / mp.



alte zone (periferie) - 550 euro / mp.





Imobiliare pentru oficii.





În prima jumătate a anului 2016, suprafaţa pentru închiriere în segmentul centrelor de afaceri a crescut cu 5%, iar cererea nu este în creştere. În plus, mulţi chiriaşi au luat decizii, sau pentru a reduce suprafaţa ocupată, sau pentru a trece la un segment de preţ mai accesibil.

Din cauza eliberării porţiunei a spaţiului de pe piata imobiliara de birouri, a început să apară corectarea preţurilor. În general, la prima jumătate a anului, preţul la birouri imobiliare a scăzut cu 5-7%.

Vânzările imobiliare în centrele de afaceri din mun. Chişinău aproape nu au loc, deoarece pentru rentie acest tip de investiţie în timpul crizei nu mai este interesant, iar companiile în ultimul rând se gândesc la cumpararea biroului propriu.

În prima jumătate a anului 2016 cu o cerere mică, dar stabilă, sau folosit spaţiile mici la primul etaj al noilor complexe locative - inclusiv faptul că cetăţenii tot mai des cumpără aceste spaţii în scopuri de investire şi nu doar pentru afaceri.

Dacă vorbim despre numere concrete în segmentul de birouri imobiliare, este demn de remarcat pe ei după felul următor:



Сentru (Ştefan cel Mare) - 1550 euro / mp. aproape de centru - 800 euro / mp.



alte zone (partea centrală) -650 euro / mp.



alte zone (periferie) - 400 euro / mp.



Depozite

Ultimul lucru pe care criza a afectat sunt complexe de depozitare de clasa A din cauza deficitului lor. Obiecte de clasa A se simt bine. Unii dintre ei chiar sporesc rotaţiile sale. Acest lucru se datorează faptului că aproape toate reţelele comerciale mari, utilizează serviciile lor. Lucruri mai rele sunt la spaţii de clasă inferioară, în special aşa-numite "hangar" . Este o mulţime de spaţiu gol, în acest segment, ca urmare, proprietarii au început să reducă costul acestora.

În ceea ce priveşte costul spaţiilor de stocare, în general, este stabil la spaţiile de clasă A şi este de aproximativ 300-350 euro pe 1 mp. Spaţiile de clasă inferioară cad în preţ pînă la 1,4-1,9 euro, în cadrul mun. Chişinău, iar în regiunile şi încă mai jos.



Concluzie



Situaţia economică dificilă şi tendinţele noi a pieţei au influenţat asupra cererii, dar ea este. Ritmul vânzărilor a scăzut în acele proiecte, preţurile la care nu corespundeau pieţei şi de la început au fost exagerate de constructori, sau propuneri neatractive pentru consumător. Cererea de fapt a crescut în proiecte mai lichide. De regulă, acestea sunt de înaltă calitate la preţuri rezonabile şi cu condiţii avantajoase de cumpărare – în ele apartamentele sunt cumpărate condiţional rapid.



Piaţa imobiliară, dacă nu a atins "fundul", este undeva aprope. Scăderea rapidă a preţurilor, care a fost observată în anii 2008-2015, în perspectiva viitoare este puţin probabilă. Cel mai probabil, situaţia de pe piaţă, nu se va schimba în mod esenţial, cel puţin până la sfârşitul anului.

Source: Lara.md

  1. Ivan

    (В последние месяцы, было замечено некоторое сокращение спроса) По моему спрос сокращается уже пару лет

  2. Джордж Б

    Можно было бы и сделать более читабельный формат!!!

Leave your comment

Interesting property

Sale
40 900 €
Sale
28 900 €
Sale
41 500 €
;





© 2001-2024. Ltd «Lara». All rights reserved.