Apartamentele din Chișinău s-au scumpit. Care este prețul mediu

11 octombrie 2021
  În luna septembrie 2021, valoarea medie pe piaţă a unui metru pătrat de spaţiu locativ în apartamentele din municipiul Chişinău a crescut cu 19-21 de euro, comparativ cu luna precedentă
 
Datele Bursei imobiliare Lara arată că aceasta este o scumpire cu 3-4% şi este cel mai mare salt din acest an şi din ultimii ani. Totodată în nouă luni ale acestui an preţul mediu al spaţiului locativ a crescut cu circa 7%.
 
Cel mai mult a săltat preţul apartamentelor vechi din capitală, cu 21 de euro pentru un metru pătrat sau cu circa 4%: de la 526 euro la 547 euro. Este cel mai mare preţ din ultimii şase ani,arată datele bursei Lara. Ultima dată cînd un preţ mai mare, de 551 euro pentru un metru.

În cazul unui apartament cu 50 metri pătraţi, costul mediu a crescut cu peste o mie de euro, iar dacă suprafaţa ajunge la circa 100 de metri pătraţi apoi costul mediu a crescut cu aproximativ 2.000 de euro. Scumpirea a avut loc după o stagnare de patru luni în acest.
 
Cele mai mari preţuri a spaţiului locativ de pe piaţa secundară (în special blocuri vechi din epoca sovietică) sînt în sectorul Centru: de la 490 euro pentru un metru pătrat în apartamentele cu patru odăi, la 707 euro per metru pătrat într-o garsonieră.

În schimb în cartierul Otovasca din sectorul Ciocana, preţul unui metru pătrat de spaţiu locativ oscilează între 379 de euro în apartamentele cu 4 odăi şi 531 euro în cele cu o odaie. Deşi preţul este mai mare cu 7% decît era la începutul acestui an, totuşi rămîne sub nivelul din prima jumătate a anului 2015, cînd preţul mediu era de 572 de euro pentru un metru pătrat.
 
În cazul apartamentelor din blocurile noi din municipiul Chişinău, preţul mediu al unui metru pătrat a crescut în septembrie cu 19 euro şi a constituit 683 de euro, ceea ce este cu 7,2% mai mult decît era în ianuarie.

În consecinţă un metru pătrat de spațiu locativ în sectorul Centru al Chișinăului a ajuns să coste 950 euro (+66 euro, faţă de luna ianuarie), dublu față de costul mediu în sectoarele Otovasca sau Aeroport.
 
În cartierul Rîșcani prețul mediu este de 790 euro (+44 euro), în cartierul Botanica - 700 euro (+47 euro), în cartierul Buiucani - 700 euro (+68 euro), iar în cartierul Ciocana nouă - 630 euro (+58 euro) pentru un metru pătrat.

Cele mai mici preţuri la apartamentele în blocurile noi (așa zisa variantă albă) rămîn în sectoarele Otovasca - 460 euro (+2 euro) sau Aeroport - 480 euro (+27 euro).
 
Creşterea preţurilor la spaţiul locativ în blocurile noi a fost influenţată de o cerere mai mare, care în mare parte s-a datorat în mare parte relaxării politicilor monetare de către Banca Naţională a Moldovei, ceea ce a dus la o reducere semnificativă a costurilor de creditare pentru populaţie în ultimul an.

Un alt factor ce a stimulat scumpirea este majorarea semnificativă costurilor pentru materialele de construcţie la nivel mondial şi local, ca urmare a pandemiei. În prezent, ca urmare a dorinţei de a tempera presiunile inflaţioniste, BNM şi alte bănci centrale din lume au început să majoreze rata de bază, ceea ce va creşte costurile de creditare.
 
Agenţii imobiliari, însă, susţin că este puţin probabil ca pe piaţa imobiliară a Chişinăului să avem o reducere de preţ la spaţiul locativ.

sursa  noi.md

Proprietate interesantă

Vânzare
35 000 €
Vânzare
65 000 €
Vânzare
65 000 €
Vânzare
160 000 €

© 2001-2021. OOO «Lara». Toate drepturile rezervate.