Ce faci dacă te inundă vecinii?

12 ianuarie 2024
  Viața la bloc este frumoasă, dar și zbuciumată pe alocuri. În timp ce unii vecini se preocupă de curățenia în scară, de amenajarea spațiului din ogradă - fiind ca o mare familie, alții luptă cu indiferența și iresponsabilitatea ”colegilor” de bloc.
 
De menționat că inundarea apartamentului de către vecinul de deasupra este o problemă frecventă pentru cei care locuiesc la bloc. Sînt cazuri în care vecinii sînt cooperanţi, iar problema se rezolvă pe cale amiabilă.
 
Însă sînt situații în care nu e loc de „înțelegere” între vecini, în special cînd inundația a provocat daune materiale considerabile. Singura ieșire din situație este acționarea în judecată a vecinilor de rea-credinţă.
 
Ce puteți face dacă apartamentul v-a fost inundat?
 
Este important să rețineți: potrivit legislației în vigoare a Republicii Moldova, prejudiciul material cauzat în urma inundației apartamentului, urmează a fi suportat de către proprietarul locuinței de unde a început scurgerea apei.
 
Astfel, în cazul în care locuința Dvs. a fost inundată, este important să întreprindeți următorii pași:
  • localizarea locului unde s-a produs scurgerea (apartamentul);
  • înștiințarea președintelui/administratorului/șefului blocului locativ;
  • urmare a sesizării primite, persoanele responsabile formează o comisie, care este obligată să depisteze cauza avariei, să încheie un act de constatare a defecţiunii care a dus la inundație și locul producerii acesteia – o probă incontestabilă pentru soluționarea cauzei;
  • evaluarea prejudiciului cauzat ca urmare a inundației;
  • solicitarea reparării prejudiciului cauzat de la persoana culpabilă.
În cazul în care vecinul și-a recunoscut vina și este gata să recupereze prejudiciul material cauzat vecinului păgubit, este bine de întocmit o declarație scrisă (sub forma unei simple recipise) sau o declarație autentificată notarial, în care se va indica cine se face vinovat de inundație, datele personale ale vinovatului (date din buletinul de identitate: numele și prenumele, codul personal etc.) și, respectiv, declarația prin care ultimul își asumă obligația să recupereze integral prejudiciul material cauzat, stabilit de către părți sau de un expert licențiat în domeniu.
 
În cazul în care vecinul culpabil refuză, se eschivează și/sau nu dorește să despăgubească persoana păgubită, rămîne să vă adresați cu o acțiune în instanța de judecată, în vederea recuperării prejudiciului atît material, cît și moral.
 
Înainte de a vă adresa în instanța competentă, este necesar să cereți unui expert licențiat în domeniu să efectueze o expertiză, care va stabili repetat cauza inundației, daunele cauzate și valoarea acestora.
 
Este important să știți că, procedural, pînă la efectuarea expertizei, trebuie să informăm vecinul culpabil privind data, ora și locul efectuării acesteia asta ca să nu să se invoce ulterior că nu a fost informat.
 
Alte probe, care ar garanta un cîștig de cauză, ar putea fi: imagini foto și video, declarații scrise ale vecinilor, datele de contact ale persoanelor ce au făcut parte din comisia care a constatat producerea inundației, în vederea audierii ulterioare a acestora în calitate de martori.
 
sursa  noi.md

Proprietate interesantă

Vânzare
41 500 €
Vânzare
690 000 €





© 2001-2024. OOO «Lara». Toate drepturile rezervate.