Cele mai mici 10 țări din lume
03 March 2023 Sînt 194 de țări din lume și multe dintre acestea se întind pe suprafețe uriașe, dar la polul opus se numără state care în percepția unora se încadrează cu greu în ceea ce înțeleg mulți prin termenul de ”stat”.
Aceste țări extrem de mici se află în special în Europa, Caraibe și Pacific și au toate o suprafață de sub 400 de kilometri pătrați.
Cele mai mici 10 țări din lume acoperă o suprafață totală de 1491,4 kilometri pătrați, ceea ce este mai puțin decît suprafața orașului american Huston din Texas – 1625,2 km² – acesta nefiind măcar cel mai mare oraș din Statele Unite.
Totuși, majoritatea acestor state sunt unele dintre cele mai bogate țări din lume.
Lista celor mai mici 10 țări din lume potrivit Departamentului de Statistică a Organizației Națiunilor Unite.
10. Malta – 316 km²
Malta este o țară insulară situată în Marea Mediterană. Republica Malta este formată din trei insule: Gozo, Comino și Malta, ultima fiind cea mai mare dintre cele trei. Această țară mică are o populație de peste 450.000 de locuitori, ceea ce o face una dintre țările cu cea mai mare densitate a populației din lume.
9. Maldive – 300 km²
O destinație turistică populară în Oceanul Indian, Maldive este cea mai mică țară din Asia din punct de vedere al suprafeței și al populației. Țara a fost de-a lungul timpului ocupată de portughezi, olandezi și britanici și și-a câștigat independentă în 1965.
8. Saint Kitts și Nevis – 261 km²
Colonia mamă a Indiilor de Vest, este formată din două insule din Caraibe. Saint Kitts și Nevis au fost printre primele insule ocupate de europeni.
7. Insulele Marshall – 181 km²
Insulele Marshall este o țară insulară situată în Oceanul Pacific, la mijlocul distanței dintre statul american Hawaii și continentul Australiei. Statul este considerat ca făcînd parte din Micronezia.
6. Liechtenstein – 160 km²
Țara vorbitoare de limbă germană, este singura națiune din lume care este situată complet în Alpi. Învecinându-se cu Elveția și Austria, Liechtenstein este cea mai bogată țară din lume în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor. Intrarea în țară se poate face doar prin Elveția sau Austria, deoarece Liechtensteinul, stat condus de un prinț, nu are un aeroport propriu, iar cel mai apropiat este cel din Zurich.
5. San Marino – 61 km²
Înconjurat de Italia, San Marino este cel mai vechi stat suveran supraviețuitor din lume și este, de asemenea, unul dintre cele mai bogate din punct de vedere al PIB-ului pe cap de locuitor. A treia cea mai mică țară din Europa, are o populație de doar 30.000 de locuitori și se mândrește cu una dintre cele mai mici rate ale șomajului din lume.
4. Tuvalu – 26 km²
Cunoscută în trecut sub numele de Insulele Ellice, Tuvalu se află în Oceanul Pacific, în nord-estul Australiei. Are aproximativ 10.000 de locuitori, doar 8 kilometri de drumuri și un singur spital. În 2010, Tuvalu a fost vizitat de mai puțin de 2.000 de vizitatori, 65% dintre ei venind pentru afaceri.
3. Nauru – 21 km²
O insulă situată la est de Australia, Nauru este cea mai mică țară insulară din lume. Cunoscută anterior ca Pleasant Island, resursele sale de fosfați sînt acum epuizate, ceea ce duce la o rată de șomaj națională de 90%, restul de 10% fiind angajat de guvern. Nauru este cunoscută și ca țara cu cei mai mulți oameni obezi din lume, 97% dintre bărbați și 93% dintre femei fiind obezi sau supraponderali.
2. Monaco – 2 km²
Situat pe Riviera Franceză, Principatul Monaco are cel mai mare număr de milionari și miliardari din lume pe cap de locuitor. Învecinat cu Franța pe trei părți și Marea Mediterană, Monaco are o populație de peste 36.000 de locuitori, fiind țara cu cea mai mare densitate a populației din lume.
1. Orașul Vaticanului – 0,44 km²
Cea mai mică țară din lume este Vaticanul, cunoscută și sub numele de Sfîntul Scaun. Țara-oraș se încadrează în întregime în Roma. Aici se află de asemenea cea mai mare biserică din lume – Bazilica Sf. Petru, care deține unele dintre cele mai semnificative opere de artă din lume. Veniturile sale Vaticanului provin din contribuțiile celor peste un miliard de membri ai Bisericii Romano-Catolice din întreaga lume.
sursa noi.md